Cât sens are clima din Game of Thrones, din punct de vedere științific

de: Andrada Bonea
15 06. 2015

Clima este o temă persistentă în Game of Thrones, încă de când Ned Stark a rostit celebra replică „vine iarna”, în primul sezon. Dar cât sens are, de fapt, starea vremii din celebra producție?

Universul construit de George R. R. Martin prezintă multe asemănări cu Europa Medievală, unde schimbările climei influențau dezvoltarea socială și economică prin impactul asupra resurselor. Nu este ușor să înțelegem mecanismele care stabilesc climatul, ținând cont de faptul că nu putem intra în serial pentru a face măsurători proprii.

Diferența fundamentală între lumea noastră și cea a Westeros este, desigur, prezența anotimpurilor. Pe Terra, alternanța acestora este dată de faptul că planeta orbitează în jurul Soarelui, în linii mari, notează IFL Science. Desigur, este evident că în serial lucrurile nu funcționează la fel.

Cea mai simplă explicație ar putea fi legată de fluctuațiile spațiale în lumina solară primită la suprafață. O reducere a acesteia ar însemna mai multă zăpadă și gheață netopită, chiar și pe timpul verii. Comparativ cu pietrele și solul, zăpada reflectă mai mult din energia solară, generând o întoarcere a acesteia în spațiu. Acest fenomen poartă numele de Albedo.

Condițiile glaciare ar necesita o descreștere imensă a radiației solare în diferite locuri pe suprafața Pământului, iar, evident, reversul medaliei ar implica o creștere a acesteia. Exact asta s-a întâmplat în ultimele milioane de ani pe Terra, de aici și trecerea de la glaciar la interglaciar. Fenomenul este controlat de configurațiile orbitale cunoscute sub numele de cicluri Milankovitch. Acestea se desfășoară în intervale între 23.000 și 100.000 de ani, dar în Game of Thrones, perioada este de doar câțiva ani.

Am putea spune că, în timp ce pe Pământ vine vara, temperaturile crescând de la an la an, în Game of Thrones avem parte de efectul invers. Să fie aceasta o lecție subtilă despre distrugerea lumii în care trăim?